Parashikimi për Europën, si do të jetë dimri këtë vit?

by author

Ka një ndryshim të dukshëm në modelet aktuale në krahasim me vitin e kaluar, me tendenca që shfaqen për modelet dinamike të motit në pjesën qendrore dhe lindore në Shtetet e Bashkuara dhe veri të Evropës.

Advertisements

Një ngjarje në rritje El Nino do të jetë një faktor kryesor për sezonin e dimrit 2023/2024 në hemisferën veriore, shkruan Severe Weather Europe.

Advertisements

Parashikimi i modelit të presionit të dimrit nga ECMWF tregon një model tipik moti të El Ninos. Kemi një zonë me presion të ulët mbi Paqësorin Verior dhe një brez anomalish presioni të ulët mbi SHBA-në jugore dhe Evropën veriore.

Duke parë parashikimin e temperaturës së sipërfaqes në Evropë, shohim se temperaturat e sipërfaqes janë kryesisht mbi normale në të gjithë kontinentin. Por ka një zonë neutrale mbi pjesët verilindore të kontinentit.

Publikuan gjithashtu një parashikim të shkurtuar

Evropa pritet të përjetojë temperatura më të ngrohta se mesatarja në pjesën më të madhe të pjesëve perëndimore dhe qendrore të kontinentit. Temperaturat më të ulëta do të jenë më të theksuara në pjesët veriore dhe verilindore të kontinentit.

Kjo do të thotë se mënyra kryesore e qarkullimit mbi Evropë do të jetë nga veriu në jug, që do të thotë një rrjedhë nga veriu mbi Evropë.

Publikohet parashikimi i reshjeve të borës

Parashikimi i reshjeve të borës për muajin dhjetor tregon se në pjesën më të madhe të kontinentit nuk do të ketë reshje bore, përveç veriut të largët. Kjo ndoshta lidhet me rrjedhën perëndimore mbi pjesën më të madhe të Evropës.

Sipas modelit UKMO, parashikimi për reshje bore është gjithashtu se do të jetë i dobët. Pjesa më e madhe e kontinentit parashikohet të ketë më pak se normalja e borës, me përjashtim të disa pjesëve qendrore dhe veriore.

TË NGJASHME