Nëse doni të jetoni më të shëndetshëm largoni urgjent këto gjëra nga shtëpia juaj

by author

Zbrazni shtëpinë nga sendet e tepërta dhe të panevojshme (të vjetra) për t’i dhënë vetes mundësinë për të jetuar më të shëndetshëm.

Advertisements

Është e qartë që ju nuk dëshironi të hidhni pallton e bukur të vjetër të nënës tuaj, por këpucët që keni veshur për vite me siguri mund të jenë.

Advertisements

1. Enë plastike ushqimore

Inspektoni çdo enë plastike të pastër që keni etiketuar 7 ose “PC”, e cila është polikarbonat.

“Këta janë kontejnerë që mund të përmbajnë BPA (një substancë e përdorur në prodhimin e plastikës së fortë polikarbonat). Sot, kjo substancë shmanget në prodhimin e kontejnerëve, por ato të vjetra mund t’i përmbahen ato,” thotë Sonia Lunder, një analiste në Grupin e Punës për Mjedisin, e cila gjithmonë është e përkushtuar të hedhur poshtë gjërat e vjetra.

2. Freskues ajri

Megjithëse disa prodhues mburren se nuk përdorin përbërës të dë mshëm, shumë aromë freskuese ajri ende përmbajnë kimikate që në doza të larta mund të kenë efekte të dëmshme në shëndet.

“Këto produkte janë një lloj si kimikatet aromatike që ju spërkatni nëpër shtëpi”, thotë Lunder.

Ajo shton se problemet duhet parandaluar në mënyrë që shtëpia gjithmonë të jetë e pastër dhe të largohen gjërat që shkaktojnë erë.

3. Stoku i pijeve tuaja të preferuara

Nëse nuk e keni bërë një gjë të tillë sot, duhet të merrni parasysh ndryshimin e zakoneve tuaja, veçanërisht nëse përpiqeni të humbni peshë. Studimi i shumëpërfolur i botuar në revistën ‘Nature’ sugjeron që disa ëmbëlsues të prodhuar nga lëngje të gazuara mund të prishin ekuilibrin e baktereve në zorrë, gjë që është shumë e rëndësishme për shëndetin e të gjithë organizmit.

4. Këpucë të vjetra

Nëse po flasim për atlete vrapimi, ato duhet të ndërrohen pas çdo 500 kilometrash, thotë dr. Jason Karp, autor i “Drejtimin për gratë”.

Përkatësisht, kur këpucët janë të veshura, ato nuk janë më në gjendje të mirë, kështu që e gjithë ngarkesa transferohet te muskujt, kockat dhe tendonet, që do të thotë se ekziston një shans më i madh për lëndime.

5. Furça e vjetër e dhëmbëve

Bakteret lehtë mund të transferohen nga furça e dhëmbëve në gojë. Një furçë e ruajtur në mënyrë të parregullt menjëherë mund të shndërrohet në një depo bakteresh.

Për të parandaluar sëmundjet e mundshme, ju duhet të mbani furçën e dhëmbëve tuaj në formë “të përshtatshme”.

Furça e dhëmbëve duhet të ndërrohet çdo tre deri në katër muaj.

6. Hidhni rrobat e vjetra

A e dini se “gërmimi” i përditshëm në dollap para punës ose shkollës çon në ankth? Nëse doni të shmangni këtë problem, pastroni veshjet tuaja nga të gjitha gjërat e vjetra që nuk keni veshur të paktën për një vit.

7. Mbetjet e ushqimit

Kur vakti bëhet gati, ruajini çdo tepsi të mbetur në enë dhe frigorifer. Nëse hidhni ato në mbeturina, sigurohuni që kontejneri të ketë një kapak.

8. Sfungjer kuzhine

Studimet vazhdimisht tregojnë se rreziqet që bien në sfungjerin e kuzhinës për shkak të mikrobeve të ndryshme. Ekspertët këshillojnë që larësit e enëve duhet të fshihen, të cilat mund të lahen me pjesën tjetër të rrobave pas përdorimit.

9. Pllaka prerëse plastike

Prerja e ushqimit në një dërrasë plastike sigurisht që do të dëmtojë sipërfaqen e saj, dhe pasi bakteret të futen në këto hapësira dhe të rriten lirshëm, mund të jenë të vështira për t’u hequr qafe.

Për të shmangur problemet shëndetësore, ekspertët ju këshillojnë të merrni një tabelë prej druri, pasi ato përmbajnë një rrëshirë antimikrobike.

TË NGJASHME