Si e ndihmon vallëzimi shëndetin tuaj mendor?

by author

Disa njerëz preferojnë të kërcejnë me këngët e tyre të preferuara në Spotify ose në radio. Të tjerë duan të mësojnë vallëzmin ose hip-hop. Pavarësisht nëse preferoni vallëzimin solo ose përfshirjen në një program më të formalizuar dhe koreografik, kërcimi ofron pluse të dukshme për shëndetin tuaj fizik.

Advertisements

Ju nuk jeni vetëm duke lëvizur trupin tuaj në një mënyrë ritmike dhe duke shprehur ndjenjat.

Advertisements

Ju jeni duke djegur kalori dhe po bëni një stërvitje me siguri. Por ky aktivitet fizik krijues dhe argëtues është gjithashtu një ndihmë për funksionimin e trurit tuaj. Përfitimet për shëndetin tuaj mendor që vijnë nga kërcimi mund të mos jenë aq të dukshme, por ato janë të shumta dhe të thella.

Vallëzimi

Sipas një studimi të UCLA Health të botuar në numrin e gushtit 2021 të Terapive Plotësuese në Praktikën Klinike, vallëzimi i vetëdijshëm dhe i rrjedhshëm prodhoi përfitime pozitive të shëndetit mendor midis pjesëmarrësve. Ai u bazua në një anketë me 1000 kërcimtarë në mbarë botën që kishin depresion, ankth, ose një histori traume. Në një tjetër studim tjetër të fundit, të botuar në Frontiers in Aging Neuroscience, 2 studiues krahasuan efektet e ecjes, shtrirjes dhe vallëzimit. Kërcimi pati efektin pozitiv më të dukshëm. Pasi rekrutuan vullnetarë në të 60-at dhe 70-at e tyre me tru të shëndetshëm që nuk shfaqnin shenja të dëmtimit kognitiv, studiuesit i vendosën rastësisht në tre grupe. Një grup ecte, tjetri u shtri dhe bëri stërvitje ekuilibri dhe grupi i fundit mësoi kërcimin e vendit. Koreografia e kërcimit u bë gjithnjë e më sfiduese me kalimin e kohës.

TË NGJASHME

Leave a Comment