Çfarë po ndodh? Në Suedi po fusin mikroçipe nën lëkurë, nis eksperimenti me mijëra persona, pritet që..

by author

Mijëra njerëz në Suedi po fusin mikroçipa të vegjël nën lëkurën e tyre – duke ua bërë jetën shumë më të lehtë pasi nuk duhet të mbajnë më karta identifikimi, kartela palestre dhe karta për të hyrë në punë. Por nuk është pa rreziqe të dhënash.

Advertisements

Rreth 3,000 suedezë kanë futur mikroçipat e vegjël në trupin e tyre gjatë tre viteve të fundit, sipas AFP. Etiketat elektronike janë afërsisht sa një kokërr orizi dhe vendosen në pjesën e pasme të dorës nëpërmjet një shiringe.

Advertisements

“Teknologjia është jashtëzakonisht e përshtatshme,” tha Ben Libberton, një mikrobiolog që punon për MAX IV Laboratory, për Euronews.

Shumë punonjës i përdorin ato për të hyrë në ndërtesat e zyrave të tyre, si një kartë palestre, për të blerë ushqime nga makinat shitëse dhe madje edhe si bileta e treni.

Shikoni momentin, Leclerc e bën “copa” Ferrarin në pistën më të shpejtë të Botërorit Në një vit, rreth 130 pasagjerë u regjistruan për shërbimin e rezervimit të mikroçipit të hekurudhave kombëtare SJ të Suedisë.

Rreziqet e të dhënave personale

Libberton paralajmëron se duke vendosur një mikroçip në dorën tuaj, ju gjithashtu i jepni të dhënat tuaja.

“Çështja e vërtetë është trajtimi i të dhënave, i cili do të jetë një problem më vonë me mënyrën se si ruhen të dhënat… nëse të dhënat nuk janë të sigurta, dikush mund të marrë informacionin tuaj dhe pasi ta ketë bërë, është e vështirë të ktheheni.”

Ai gjithashtu paralajmëron se disa njerëz madje mund të japin të dhënat e tyre pa e kuptuar në termat dhe kushtet që nënshkruajnë.

Megjithatë, mikroçipet kanë qenë jashtëzakonisht të njohura në Suedi. Epicenter, një qendër dixhitale në Stokholm e ka vënë çipin në dispozicion për punëtorët e saj dhe për organizatat anëtare të saj vitet e fundit.

TË NGJASHME