Ikni urgjent tek mjeku nëse keni këto shenja në gjuhë, mund të keni sëmundjen e rëndë

by author

Kanc eri i gjuhës, i njohur ndryshe si karcinoma orofaringale, është një ndër llojet e kancerit më të dhimbshëm dhe të vështirë për t’u dalluar sidomos në hapat e parë tij.

Advertisements

Sipas statistikave, kanceri i gjuhës pr ek kryesisht meshkujt, por vitet e fundit janë rritur ndjeshëm edhe numri i femrave që pr eken nga kanc eri i gjuhës dhe ai orofaringal.

Advertisements

Ashtu si çdo së mundje tjetër, kanceri, në fazën fillestare, manifestohet përmes simptomave që tregojnë se diçka nuk po shkon ashtu siç duhet. Nëse dyshoni se keni kanc er në gjuhë, kushtojini rëndësi pesë simptomave të mëposhtme:

Pla gë në gjuhë: Shfaqja e pla gëve, ulcerave ose afteve të dh imbshme në gjuhë është një nga simptomat e para të kancerit të gjuhës dhe atij të orofaringut. Zakonisht këto pla gë janë shumë të dhimbshme dhe të bezdisshme të cilat zgjasin për një kohë të gjatë, prandaj bëni mirë t’i kapni në kohë dhe të mos i ngatërroni me herpesat labialë.

Njolla në gjuhë: Nëse vini re që në gjuhë ju shfaqen njolla të bardha (leukoplakia) ose të kuqe (eritroplakia) të cilat zgjasin më shumë se dy javë konsultoheni menjëherë me mjekun tuaj, për të kuptuar se çfarë është.

Gjurma gj aku në gjuhë: Shumë njerëz vënë re njolla gj aku në gjaku në gjuhë dhe mendojnë se ndodh për shkak të gjakderdhjes të mishrave të dhëmbëve, por nuk është ky rasti. Pastroni gjuhën pas ngrë nies ose larjes së dhëmbëve me një garzë pambuku që të kuptoni nga vjen gj aku dhe kontaktoni mjekun tuaj.

TË NGJASHME