ZbuIohet sekreti 900 vjeçar në kalanë e Rozafës në Shkodër

by author

Një zbulim i jashtëzakonshëm është bërë ditët e fundit në kalanë e Rozafës në Shkodër.

Advertisements

Ekspedita arkeologjike polake, e cila po kryen prej ditësh gërmime në këtë kala dhe në pjesën përreth saj që ka gjetur skeIetin e një njeriu që mendohet se është 900 vjeçar.Ai është nxjerrë në sipërfaqe me mjaft kujdes me qëIIim që mos të dë mtohej. Arkeologët polakë mendojnë se ky zbulim i përket shekullit të 12-të, pra i kohës së p ushtimit turk, por kjo ende nuk është konfirmuar zyrtarisht.

Advertisements

Por për të vërtetuar këtë gjë, skeIeti do të dërgohet për ek spertizë në një laborator në shtetin francez, ndërsa përgjigja do të vijë vetëm pas një viti.Përgjegjësi i arkeologjisë në Shkodër,

Helidon Sokoli shprehet se këto kërkime synojnë të zbardhin lashtësinë e kështjellës së Rozafatit, konkretisht gjetjen e gjurmëve helenistike.Ai deklaroi se:

Kemi vazhduar me disa kërkime në tre oborret e kalasë për të parë shtresëzimin e strukturave duke filluar që nga ato më të vonat otomane mesjetare, veneciane për të vazhduar më thellë me të antikitetit. Kemi disa ditë që kemi filluar dhe jemi akoma në shtresat e periudhës otomane mesjetare.

Ne jemi të interesuar për të parë antikitetin, si është e zhvilluar kalaja në fazat më të hershme nga antikiteti i vonë deri në fazat helenistike, por që duhet që të shkojmë shumë më thellë për të kapur këto shtresa të hershme”

TË NGJASHME