Dëshiron të ngelesh shtatzënë? Gjinekologia e njohur tregon sekretin

by author

Nje bisede me Dr. Lindita Myzyri, mjeke gji nekologe.

Advertisements

Doktoreshë, çfare duhet të dijë një femer para se të ngelet sht atzënë?

Advertisements

Para se të mendoje per nje sht atzëni është shumë e rëndësishme që cdo grua të bëjë disa kontrolle dhe ekzaminime për të parë si është sistemi riprodhues dhe a ka ndonje infe ksion apo eshte gati për të nisur një sht atzëni.

Nëse shohim qe cdo gje eshte ok, atehere gruaja duhet te filloje nje trajtim me ac id f olik te pakten tre muaj para se ajo të mbetet sht atzënë, kështu që të përgatitet edhe en dometri për bebin e ardhshëm.

Sa vizita te tilla gj inekologjike duhet të kryejë një femër gjatë periudhes se sht atzënisë?

Duke u bazuar tek rregullat e OBSH-së, një femër që do behet nënë për herë të parë duhet të kryejë 10 vizita, ndërsa një femër që ka pasur lindje te tjera, duhet të kryejë 7 vizita. Kurse ato që kanë kaluar ngjarje te pakendshme dhe nderprerje sht atezanie, ato duhet te kene me shume kuj des pasi ‘e kanë si të thuash derën gjithmonë të hapur’.

Ndersa persa i takon peshes qe mund te fitosh gjate sht atezanise kjo nuk eshte fikse por mendohet duke u bazuar tek OBSH-ja qe asnjera s`duhet te kaloje 18 kg gjate sh tatezanise.

Ne duam te ndalemi pak tek trashëgimia patologjike dhe arsyeja përse pyetet pikërisht për familjen e babait, e jo të nënës?

Duhet ditur qe pyetet gjithmonë për familjen e babait sepse ato janë të trashëgueshëm, nga nëna nuk trashëgohen sëm undje dhe ato që kanë më tepër prirje janë dia beti, hipeten sioni, ale rgjitë, def ormimet, ba rra binjake, etj.

Nëse nga ana e babait na rezulton dicka e tille ne do te ndjekim këtë grua. Që do të thotë: nëse një grua gjatë sht atzënisë së saj e bën vetëm dy herë testin e glicemisë, kjo grua do ta bëjë më shpesh, dhe nuk do ta bëjë testin e glicemisë vetëm esëll, por do ta bëjë edhe pas ushqimit, pra shtojmë ekz aminimet që të gjykojmë me pas nëse kjo femër është mirë.

A mund te na jepni një këshillë për gratë që duan të bëhen nëna?

Çdo grua para se të ngelet sht atzënë duhet të bëjë një konsultë me mjekun gjinekolog edhe atëherë kur nuk kanë asnjë problem, të mos hezitojnë për t’u paraqitur, të bëjnë një stri shë vagi nale, të bëjnë një analizë gj aku dhe urine, madje dhe një eko. Kjo sdepse problemet mund ti hasi m me vone gjateperiudhes se sht atezanise dhe do na veshtiresonin tetgjithe kete periudhe kaq te bukur.

TË NGJASHME