Mësojeni tani! Ja e vërteta përse po bëhen kaq shumë áksidente në shqipëri

by author

Mes profesionistëve që la rgohen nga Shqipëria janë edhe shoferët. Në transportin publik kër kohen mbi 1 mijë shoferë, sipas Shoqatës së Transportit.

Advertisements

Dashamir Kanto 20 vite ka punuar si drejtues mjeti në transportin publik. Për shkak të pagës së u lët sot ai është shkë putur nga ky sektor.

Advertisements

“Rroga ishte shumë e u lët, 300-350 euro në muaj nuk ja vlente. Më mirë thashë po e lë dhe po e vazhdoj punën këndej nga Franca. Bëj linjën Tiranë- Paris.

Kjo është një sak rificë si për mua si për familjen, me atë pagë nuk e përballoja dot,” – tregoi Kanto.

Shoqata e transportit thotë se mun gesat më të mëdha janë në transportin urban, pasi një pjesë e shoferëve janë larguar në Gjermani.

Paga e një shoferi në transportin urban në Shqipëri varion nga 350 në 700 euro. Në Gjermani pagat nisin nga 500 euro deri në 1 760 euro.

Krahas mun gesave si pa sojë e emigrimit të shoferëve, sipas të dhënave të marra në DPSHTRR nga viti në vit ka edhe një ulje të personave që marrin patentën për autobus dhe minibus.

Transporti publik urban aktualisht në Shqipëri nuk punon me kapacitet të plotë. Burime për Euronews Albania tregojnë se ka qytete që po ofrojnë transport me vetëm 1 autobus.

Në Shkodër para pan demisë ka pasur 6 autobusë, sot ka vetëm 3, në Fier ka pasur 5 dhe tani ka vetëm 1, në Dibër nga 4 para pan demisë, numri ka shkuar në 1. Durrësi, Elbasani dhe Vlora ope rojnë me 50% të kapacitetit të autobusëve, ndërsa Tirana me thuajse 70%.

TË NGJASHME